Translate

20 Eylül 2012 Perşembe

KİMYONLU SARI MERCİMEK ÇORBASI


Sonbaharın habercisi yağmurlu ve serin havanın kendisini hissettirmeye iyice başladığı bu günlerde  dumanı tüten çorba kaseleri de sofralarımızdaki yerini almaya başladı.

Bizde çorba sever bir aile olarak  her gün bir çorba yapılmaya başlandı bile.   Bir gün domates, bir gün şehriye, bir gün sebze, birgün mercimek...

Mercimek kültürümüzün vazgeçilmez önemli besin maddelerinden bir tanesidir. Mercimeğin çeşitlerinden türlü yemekler, çorbalar, börekler, köfteler yapılır. Sarısı, yeşili, kırmızısı hangi rengi olursa olsun mercimek bol lifli yapısı ve yüksek oranda protein içermesi nedeniyle büyük-küçük herkesin tüketmesi gereken bir besindir.  Başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, magnezyum, bakır ,çinko, sodyum ve fosfor mineralleri açısından da zengindir. 
Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücut direncini artırır,  vücuda enerji verir . Anne sütünü artırır, kansızlığa iyi gelir. Kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur, bağırsakları çalıştırır.

Faydaları saymakla bitmeyen mercimeği sofralarımızdan eksik etmeyelim.



KİMYONLU SARI MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:

1,5 su bardağı sarı mercimek
8 su bardağı et ya da tavuk suyu
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet patates
1/2 tatlı kaşığı kimyon
Tuz, karabiber
3 yemek kaşığı sıvıyağı

Yapılışı:
Mercimekleri soğuk suda en az 15 dakika bekletin.  Yıkayıp iyice suyunu süzün. Soğanları, havucu ve patatesi doğrayın. Derin bir tencerede  sıvıyağı ısıtın, soğanları hafifçe kavurun, sonra havuçları atıp kavurmaya devam edin. Sırasıyla mercimekleri, en son da patatesleri koyup biraz daha kavurun. Sıcak et ya da tavuk suyunu ekleyin, tuz, karabiber ve kimyonunu ilave edin, sebzeler ve mercimek iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Daha sonra el blendırı yardımıyla sebzeleri ve mercimeği ezin.







2 yorum:

  1. çok güzel gorunuyor ellerıne sağlık kimyon yakışıyor mercımege

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler. Kesinlikle kimyon mercimeğin , özellikle çorbada ve bazı böreklerde olmazsa olmazı bence

    YanıtlaSil